Είναι οι πλάκες σαπουνιού υγιεινές;

Πλύσιμο χεριών

Κάθε φορά που αγοράζεις ένα σαπούνι βρίσκεσαι αντιμέτωπος/η με το δίλημμα υγρό ή στερεό σαπούνι;

Το μυαλό σου πηγαίνει πάντα σε αυτή την κοινή ερώτηση για ένα και μόνο λόγο. Δεν είσαι σίγουρος/η αν οι πλάκες σαπουνιού είναι πράγματι υγιεινές. Η απάντηση είναι απλή, ναι, είναι! Αλλά επειδή θέλουμε να ξέρεις γιατί, ας μιλήσουμε γι’ αυτό.

Ας μην κρυβόμαστε, το πρόβλημά ξεκινάει κυρίως όταν ζεις σε ένα σπίτι όπου πρέπει να μοιράζεσαι μια πλάκα σαπουνιού με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σου. Αυτή η κατάσταση σε κάνει να σκέφτεσαι είναι αυτό ασφαλές, καθαρό και υγιεινό;

Γεγονός 1: Το ανθρώπινο δέρμα έχει ένα φυσικό μικροβίωμα που περιέχει χιλιάδες διαφορετικά βακτήρια, μύκητες και ιούς. Το μικροβίωμα δεν προκαλεί αρνητικές συνέπειες αφού αποτελεί μέρος του σώματός μας. Το μικροβίωμα βοηθά να διατηρείται το δέρμα μας υγιές.

Γεγονός 2: Το σαπούνι αποτελείται από δυο “φάσεις”. Η μια του “φάση” είναι υδρόφιλη και η άλλη “φάση” είναι λιπόφιλη. Η υδρόφιλη φάση δεσμεύει νερό και οι λιπόφιλη δεσμεύει τα λύπη (δηλαδή τους ρύπους).

Κατά την διάρκεια, λοιπόν, της χρήσης του σαπουνιού, η υδρόφιλη “φάση” συνεργάζεται με το νερό για να διώξει από την επιφάνεια της μπάρας σου ότι είχε δεσμευτεί από προηγούμενες χρήσεις. Η λιπόφιλη “φάση” είναι αυτή που όταν τρίβουμε την μπάρα σαπουνιού στο πρόσωπο, τα χέρια ή το σώμα μας δεσμεύει όλες της ακαθαρσίες που βρίσκονται στην επιδερμίδα με την μορφή ελαίου. Και γίνεται ένας συνεχής κύκλος… πλένουμε, ξεπλένουμε, πλένουμε, ξεπλένουμε….

Είτε λοιπόν το χρησιμοποιείς μόνος/η σου είτε το μοιράζεσαι με άλλους, δεν υπάρχει κανένας φόβος ή ένδειξη μεταφοράς βακτηρίων από το σαπούνι στα χέρια σου. Μην ανησυχείς λοιπόν. Να είσαι χαρούμενος.

Μπορείς να επιλέξεις τη μπάρα σαπουνιού!