Η “χρυσή” εποχή του καπνού στην Ξάνθη

Η “χρυσή” εποχή του καπνού στη Ξάνθη

Καμία άλλη πόλη στην Ελλάδα δεν συνέδεσε τόσο πολύ το όνομα της, με την περίοδο της άνθησης του καπνού (1880-1925) όσο η Ξάνθη μας. Η δυναμική τόσο του εμπορίου όσο και της ποιότητας του καπνού έδωσαν στην πόλη μια νέα πνοή και αίγλη για τα δεδομένα εκείνης της εποχής.

Το πρώτο μεγάλο καπνομάγαζο ανοίγει τις πόρτες του στην Ξάνθη το 1890, προσφέροντας στους “ασπρογιακάδες” όπως αποκαλούνταν υπαλλήλους του, υψηλούς μισθούς και μια προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον. Η Ξάνθη σε λίγα μόλις χρόνια θα εδραιωθεί ως η μητρόπολη του πλέον ποιοτικού καπνού ανατολίτικου τύπου, του Μπασμά ή Yenidje Tobacco. Μεγάλες εταιρείες καπνού με πολυεθνική εμβέλεια επενδύουν την περίοδο αυτή στην ευρύτερη περιοχή.

Το ιστορικό κτίριο "Π" των καπναποθηκών στην Ξάνθη
Το ιστορικό κτίριο “Π” των καπναποθηκών στην Ξάνθη

Ο ξανθιώτικος «μπασμάς» θεωρήθηκε ο καλύτερος του κόσμου ενώ ο Σουλτάνος της Κωνσταντινούπολης και η αυλή του προμηθεύονταν καπνό αποκλειστικά και μόνο από την Ξάνθη.

Στην σύγχρονη εποχή, με την εκτεταμένη χρήση φτηνού καπνού χαμηλής ποιότητας, τα φίλτρα και τις προσθήκες χημικών χρωμάτων, ο καπνιστής δεν έχει πλέον επαφή με το πραγματικό αλλά το τεχνητό άρωμα και χρώμα του καπνού.

Εμείς θέλοντας να αποδώσουμε φόρο τιμής στον ξακουστό Μπασμά της Ξάνθης, εμπνευστήκαμε και δημιουργήσαμε ένα σαπούνι, που με την αύρα του μπορείτε και εσείς να ταξιδέψετε στην Belle Époque της πόλης και να αισθανθείτε τον ξεχωριστό αέρα και τις απαράμιλλες ευωδίες της.

Χειροποίητο Σαπούνι με άρωμα Tobacco

Σαπούνι Tobacco

Χειροποίητο Σαπούνι με άρωμα Tobacco για τον άνδρα και την γυναίκα.

4,00

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ