Σαπούνι ψυχρής μεθόδου με κόκκινη κολοκύθα – Cold process soap with red pumpkin

ThracoSOAP

Για 5 σαπούνια των 105g θα χρειαστούμε:

Υλικά:

 1. 119g Ελαιόλαδο
 2. 119g Λάδι Καρύδας
 3. 119g Φοινικέλαιο
 4.   15g Έλαιο Argan
 5.   22g Πουρές κόκκινης κολοκύθας
 6.   55g Καυστική σόδα (ΝαΟΗ)
 7. 131g Νερό απιονισμένο ή 110g απιονισμένο νερό & 21g Γάλα της επιλογής σας.
 8.   26g Pumpkin pie F.O. (άρωμα)

Σκεύη:

 1. Μια μεγάλη κανάτα (2L +),
 2. Μια μικρή κανάτα (0,5L),
 3. Μικρό μίξερ χειρός,
 4. Μίξερ χειρός ή ραβδομπλέντερ,
 5. Ζυγαριά,
 6. Προστατευτικά γυαλιά,
 7. Γάντια,
 8. Καλούπι 5 θέσεων.

Εκτέλεση:

Αφού φορέσουμε τον προστατευτικό μας εξοπλισμό, παίρνουμε την μικρή κανάτα των 0,5L και ζυγίζουμε 131g απιονισμένο νερό. Στη συνέχεια προσθέτουμε στην ίδια κανάτα τα 55g καυστικής σόδας (NaOH). – ΠΡΟΣΟΧΗ!! προσθέτουμε τη σόδα στο νερό. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει ΣΟΒΑΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ τραυματισμού – και ανακατεύουμε προσεκτικά, με αργές, σταθερές κινήσεις το διάλυμα μας. Κατά τη διάλυση παράγονται ατμοί τους οποίους δεν πρέπει να εισπνεύσουμε.

Αφήνουμε στην άκρη το διάλυμά μας για να κρυώσει και να φτάσει στους 45C.

Στην συνέχεια τοποθετούμε στην ζυγαριά την μεγάλη κανάτα και ζυγίζουμε σε αυτή, ένα ένα, τα υπόλοιπα υλικά μας εκτός από το άρωμα. Φροντίζουμε τα υλικά μας να είναι σε θερμοκρασία κοντά στους 45C. Είναι καλό, για την πορεία της συνταγής, το διάλυμα της σόδας και τα έλαιά μας να είναι στην ίδια θερμοκρασία.

Αφού ελέγξουμε και βεβαιωθούμε για την θερμοκρασία των υλικών, προσθέτουμε το διάλυμα της σόδας (μικρή κανάτα) στα λάδια μας (μεγάλη κανάτα). Σε αυτό το σημείο παίρνουμε το ραβδομπλέντερ και ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν σωστά και να δημιουργηθεί μια κρέμα αραιή κρέμα. Στο τέλος προσθέτουμε το άρωμα και ανακατεύουμε και πάλι μέχρι να σχηματισθεί μια πηχτή κρέμα.

Μεταφέρουμε το μείγμα μας στο καλούπι και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για μία μέρα – τουλάχιστον – πριν το ξεκαλουπώσουμε.

Αφού το σαπούνι μας βγει από το καλούπι το κόβουμε σε πέντε, ίσα, κομμάτια και το αφήνουμε για μερικές μέρες σε χώρο σκιερό και καλά αεριζόμενο να ωριμάσει.

Λίγα λόγια για το σαπούνι που έχετε στα χέρια σας…

Η κόκκινη κολοκύθα είναι ένα κηπευτικό που μπορούμε να το βρούμε φρέσκο κατά την περίοδο του φθινοπώρου. Είναι συνδεδεμένη στο μυαλό μας με την πεντανόστιμη γλυκιά κολοκυθόπιτα, αλλά και με τα φαναράκια που φτιάχνουν, παραδοσιακά στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, κατά την γιορτή του Halloween. Η κόκκινη κολοκύθα όμως, λόγω της υψηλής της περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά – κυρίως βιταμίνη Ε – και σε λιπαρά οξέα δίνει στο σαπούνι εξαιρετικές ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην σταθεροποίηση της καταστροφής των κυττάρων, λόγω των ελεύθερων ριζών, ενώ η βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν κάποια συμπτώματα της ψωρίασης.

 

Ακολουθήστε:

https://cooky-cook.com/category/recipes-and-bubbles/

https://www.instagram.com/recipesandbubbles/